Vaellusrinkka (päivitetty 20.7.2014)

Aina joskus tulee tarve kokeilla osaisiko tuon tehdä itse. Kuitenkaan koskaan ennen ei ole käynyt mielessäkään tehdä itse vaellusrinkkaa. Viime reissulla(elokuussa) aloin kuitenkin miettiä voisiko rinkan tehdä itse. Silloinen rinkkani(Eberlestock G4 operator) oli aivan järjettömän painava(4,1kg tyhjänä!) ja ei varsinaisesti vaellukseen suunniteltu. Toinen syy oli, että kaikki kokeilemani rinkat ovat isolla kuormalla saaneet niskalihakseni jumiin alle kahdessa tunnissa. Kotiin päästyäni laitoin silloisen rinkkani myyntiin ja aloin suunnitella omaa kantolaitetta.

Rinkasta oli tarkoituksena tehdä mahdollisimman yksinkertainen, kevyt ja tilava. Selailin netistä kuvia eri rinkkamalleista etsien inspiraatiota. Lopulta löysin kuvan Klättermusen Mjölner rinkasta. Tässä vaiheessa mopo lähti täysin käsistä. Mahdollisimman yksinkertaisesta oli tullut mahdollisimman monimutkainen ja haastava valmistaa. Minähän en kuitenkaan koskaan anna periksi, jos jokin aloitetaan se viedään loppuun vaikka väkisin. Nyt eletään Joulukuun alkua ja rinkka on testireissua vaille valmis.

Rinkan runko on ns. hybridi, putkirungon ja anatomisen yhdistelmä. Sisällä on osittainen levyrunko ja ulkopuolella selän muotoihin taivuteltu putkirunko. Putkirunko on 12mm alumiiniputkea ja levy on 2mm polyeteeniä ja jäykkää solumuovia. Kantovaljaat on muotoiltu siten, että suurin paine tulee "luiden" päälle kolmeen pisteeseen, olkanivel, lapaluu ja solisluu. Olkaimissa olevaa alumiiniputkea taivuttamalla voidaan painetta säätää eri pisteiden välillä. Niskan ja hartioiden suuret lihakset jäävät hyvin pienelle paineelle. Lantiovyössä ei ole muuta erikoista, kuin poikkeuksellinen tukevuus ja liikkuvuus kantajan liikkeitä mukaillen. Nämä ideat ovat peräisin tuosta Klättermusenin Mjölneristä. Toteutuksen olen kuiten suunnitellut itse, koska mjölneriä en ole nähnyt "livenä". Itse reppu on yksi yhtenäinen tila. Tilavuus on säädeltävissä rullasulun ansiosta 75L ja 85L välillä. Sulkuja on kaksi, toinen ylhäällä ja toinen alhaalla. Koko reppua ei siis tarvi tyhjentää jos haluaa jotain pohjalta. Repun sivuilla ja takana on ns. PALS matriisit, joihin voi kiinnittää lisätaskuja. Vapojen kuljetus on myös mietitty tarkkaan. Rinkan ympärillä kulkee helposti vaikka 10 vapaa.

Kuvat kertoo enemmän kuin parhainkaan selostus. Tuossa muutamia kuvia luomuksesta. Pahoittelut taustalla roikkuvista pyykeistä.

Rinkan speksit

Tilavuus: Säädettävä 75l-85l
Runko: Yhdistetty levy ja putkirunko.
Repun materiaali: Vedenpitävä PUR pinnoitettu polyesteri

Paino: 2.7kg






























Rinkan voi siis tehdä itse. Onko siinä mitään järkeä?  No se onkin vaikeampi kysymys, mutta itse kun tekee saa sellaisen kun sattuu tulemaan:) Hintaa tarvikkeille tulee n. 150€, mutta työlle jos laskee hintaa niin on varmasti kallein rinkka maailmassa.

HUOM. Rinkkaa ei ole vielä testattu tositoimissa. Sen rakenneratkaisujen kestävyydestä ei siis vielä ole tietoa. Ainut mikä on varmaa tässä vaiheessa on se, että rinkka tuntuu hyvältä selässä isollakin kuormalla.

Materiaalit

Pääkangas: PUR pinnoitettu polyesterikangas. Tarkempia speksejä en tiedä, mutta arvioisin  paksuudeksi n. 200g/m2
Toinen kangas: PUR pinnoitettu ripstop nylon.
Hihnat: 15mm 20mm 25mm 50mm nylon hihnaa.
Lantiovyö: Solumuovia(telttapatja), 2mm polyeteenilevyä ja 3D verkkokangasta.
Olkaimet: Kaksitiheyksinen solumuovi, 3D verkkokangas ja 6mm alumiiniputki.
Levyrunko: Kaksitiheyksisen solumuovin jäykempi puoli ja 2mm polyeteeni.
Putkirunko: 12mm eloksoitu alumiiniputki.
Lisäksi erilaisia solkia.

Alumiiniputkea ja polyeteeniä lukuun ottamatta kaikki tarvikkeet löytyy shelbystä. Alumiinin ostin bauhaussista ja polyeteenin etrasta.

Ompelukoneena minulla on Brother LS-2825 (99€ joskus 10v sitten) Mitään teollisuuskonetta tähän ei siis tarvita, mutta helpottaisi kyllä suuresti. Mainittakoon vielä, että kone hajosi pari kertaa projektin aikana. Ompelukoneen purkaminen ja korjaminen opittiin siis samalla.


Toivottavasti tämä tarina rohkaisee muita rinkan tekoa suunnittelevia aloittamaan projektin.

Kirjoittelen lisää sitten kun rinkka on ollut tositoimissa.

___________________________________________________________

9.1.2014

Joululomalla rinkkaa tuli testattu urbaanissa ympäristössä. Lastasin rinkkaan n. 20kg ja kävin 5km kävelylenkin. Mitään ongelmia ei ilmennyt ja rinkka tuntui hyvältä. Tuntuu siltä, että uskallan lähteä tuon kanssa oikealle reissulle.

*20.7.2014*

Ensimmäinen oikea reissu tehty. Kävelyä tunturissa kertyi n. 40km. Kuormaa rinkassa oli noin 22kg. Rinkka suoriutui reissusta kunnialla, mutta parannettavaa löytyi. Lantiovyö alkaa painaa lonkkaluiden päätä ihan haitaksi asti. Muotoiluun tai pehmusteisiin täytyy tehdä muutos. Lisäksi lantiovyön alapään ommel ratkesi reissun puolivälissä. Ei estä kantamista, mutta tukevuus kärsi huomattavasti. Ennen ratkeamista rinkka oli aivan loistava kannettava jos tuota lonkkaluiden kipeytymistä ei lasketa.




2 kommenttia:

  1. Vautsi:-). Työnjälki näyttää aivan huisilta. Ilmeisesti tunteja on kulunut:-)

    VastaaPoista
  2. Kyllähän sitä muutama kuukausi suunniteltiin ja väkerrettiin...

    VastaaPoista